تشخیص-عسل-اصل
تشخیص-عسل-اصل

امروزه موادی در بازار عرضه می شوند که شناسایی عسل اصل را مشکل می کند. زنبور عسل در تولید این مواد هیچ نقشی ندارد یا این مواد به نسبت زیادی به عسل اصل و خالص اضافه می شوند.

در هر دو صورت این کار تقلب است و محصول نهایی عسل نیست. شربت غلیظ شده ی شکر، شیره خرما و… موادی هستند که به تنهایی یا با ترکیب شدن با عسل، به عنوان عسل در بازار عرضه می شوند.

عده ای بر این باورند که اگر عسل شکرک بزند تقلبی است. اما واقعیت چیز دیگری است! هم عسل اصل و هم عسل تقلبی در دمای پایین و هوای سرد متبلور می شوند و شکرک می زنند.

رنگ، بو و طعم عسل هم به گیاهی که زنبور عسل از آن تغذیه کرده بستگی دارد.

شناسایی - عسل-اصل - شکرک-زدن-عسل

آزمایش تنها راه شناسایی عسل اصل از تقلبی:

شناسایی عسل اصل از تقلبی توسط هیچ کس امکان پذیر نیست. زیرا تنها روش تشخیص این مسله، آزمایش است.

آزمایش شناسایی عسل اصل توسط آزمایشگاه‌های معتبر انجام می پذیرد. اما این گزینه به دلیل هزینه‌های بالایی که دارد معمولا زمانی پیشنهاد می‌شود که می‌خواهید به صورت عمده عسل بخرید.

اگر چه این گونه آزمایش ها برای خریداران عادی به خاطر هزینه‌هایی که دارد به صرفه نیست اما کندوداران و خریداران عمده با داشتن برگه آزمایش شناسایی عسل می توانند اعتماد خریداران را درخصوص اصل بودن عسل جلب کنند.

شناسایی - عسل - اصل -آزمایش - اصل - بودن

آزمایش شناسایی عسل علاوه بر اینکه می‌تواند طبیعی بودن یا نبودن عسل را نشان دهد، می‌تواند میزان کیفیت عسل، که به شاخص‌هایی مثل رطوبت، میزان ساکارز و… وابسته است را نیز برای ما مشخص کند.

عسل طبیعی به طور عمده حاوی قند های گلوکز و فروکتوز است و مقدار ساکارز یا قند معمولی در آن بسیار ناچیز است.

پس اگر بعد از آزمایش مشخص شود که عسل حاوی مقدار زیادی قند معمولی است، مشخص می شود که عسل با شربت شکر غلیظ شده ترکیب شده است و تقلبی است.

ساکارز:

یکی از اصلی‌ترین شاخص‌هایی که در آزمایش شناسایی عسل اصل مورد بررسی قرار می‌گیرد، مقدار ساکارز موجود در آن است.

ساکارز، نوعی قند طبیعی است که در گیاهان مختلف، از جمله نیشکر و چغندر قند وجود دارد، مقدار این ماده در شهد گیاهان بسیار ناچیز است و به همین دلیل، معمولا پایین بودن ساکارز عسل را نشانه‌ی طبیعی بودن عسل می‌دانند.

درصد ساکارز عسل کاملا بستگی به گیاهانی که زنبور از آن ها تغذیه می کند دارد گیاهی مثل گون به خودی خود از ساکارز پایینی برخوردار است و طبیعتا عسل حاصل از چنین گیاهی دارای درصد پایینی از ساکارز است.

در مقابل گیاهی مثل کنار ساکارز بالایی دارند و عسل بدست آمده از این گیاه هم دارای ساکارز بالایی است.

رطوبت:

بر اساس استاندارد‌های موجود، حداکثر رطوبت موجود در عسل باید ۲۰ درصد باشد. رطوبت بالاتر آن، موجب فساد عسل خواهد شد.

نسبت فروکتوز به گلوکز:

در تمامی عسل های اصل درصد وجود فروکتوز کمی بالاتر از گلوکز است.

دیاستاز:

آنزیم یا دیاستاز ماده ای است که در بدن زنبور عسل تولید می شود و دقیقا عامل شکرک زدن یا متبلور شدن عسل ها می باشد.

مقدار دیاستاز نشان دهنده ی تازگی و گرما دیدگی عسل است.

در مقابل یک سری روش های سنتی هم برای تشخیص اصل یا تقلبی بودن وجود دارد اما هرگز قطعی و قابل استناد علمی نیستند.

در ادامه به ذکر برخی روش های معمول می پردازیم:

راه های سنتی شناسایی عسل اصل:

میزان چسبندگی: 

عسل واقعی چسبندگی بسیار بالایی دارد شما میتوانید انگشتان سبابه و شست را به عسل آغشته کنید و به یکدیگر بچسبانید و سپس با باز و بسته کردن انگشتان، به میزان بالا یا پایین بودن چسبندگی پی ببرید.

یا می توانید یک لیوان را پر از آب سرد کنید و با یک قاشق مقداری عسل را از ارتفاعی بالاتر از لیوان به آب اضافه کنید.

عسل خوب به صورت رشته ای در آب فرو می ریزد و در انتهای لیوان جمع می شود و به همان حالت باقی می ماند و هرگز آب را شیرین نمی کند. اما عسل تقلبی به سرعت فرو می ریزد و در آب حل میشود و آن را شیرین میکند.

شناسایی - عسل - اصل - چسبناکی-عسل

پایداری ویژگی های عسل:

عسل خوب هرگز بعد از مدت زمان زیاد و یا چند سال تغییر رنگ پیدا نمی کند یا از عطر و طعم آن کاسته نمی شود.  البته گرما و سرمای خیلی زیاد ممکن است اندکی رنگ عسل را کدر بکند.

رطوبت:

یکی از راه های شناسایی عسل اصل رطوبت آن است و شما به راحتی با حرکت دادن ظرف عسل و حرکت حباب های آن پی به میزان رطوبتش ببرید.  اگر بیش از اندازه رقیق بودن را مشاهده کردید حتما از روش های علمی برای خالص بودن عسلی که خریداری کردید اقدام کنید.

رطوبت-عسل

عطر:

عسل اصل همواره دارای عطری ملایم است و اگر عسلی کاملا بدون بو بود به اصل بودنش شک کنید.

خلوص:

عسل اصل دارای ناخالصی و ذرات گرده است اما عسل تقلبی کاملا صاف و یکدست و شفاف است.

ایجاد لک:

اگر عسل اصل را  به سطحی سفید آغشته کنیم بعد از مدتی و پاک شدن، هرگز ایجاد لک نمی کند اما عسلی که اصل نباشد منجر به ایجاد لکه روی سطح سفید می شود.

باز هم می گویم هیج یک از این روش ها پایه علمی ندارند و صرفا تجربی و خانگی هستند و تنها راه تشخیص عسل تقلبی از غیر تقلبی آزمایش است.

به سبب کم بودن مراتع در برخی نقاط  کشور که آب و هوای گرم و خشکی دارند زنبوردار در فصول سرد سال که سرسبزی هم کمتر است ناگزیر است که کندو را با شهد شکر غلیظ شده تغذیه کند.

اما جای نگرانی نیست زیرا زنبور ها با خورردن شهد شکر به آن آنزیم های مبدل می افزایند و شکر معمولی را تبدیل به فروکتوز و گلوکز می کنند.

برای زنبور ها هم فرقی نمی کند که که از شهد گیاهان تغذیه شوند یا شربت شکر چون در نهایت زنبور ها شربت ساختگی را می بلعند و به عسل تبدیل می کنند.

زنبور ها شهد و شربت را به یک صورت تبدیل به عسل می کنند و برای آن ها استفاده از شربت کمی هم آسان تر و بهتر است به دلیل اینکه زنبوردار می تواند شربت را با انواع ویتامین ها غنی کند و سپس به خورد زنبور بدهد.

اگر به دنبال عسل اصل میگردید حتما قبل از آن از فروشنده درخواست برگه آزمایش بکنید و دقت داشته باشید افراد سودجوی زیادی با اسم عسل اصل ممکن است محصولی تقلبی به دست شما برسانند.

فروشگاه ارگانیک فردوس با طرح مقالات علمی مختلف و تولید و عرضه از مراتع شمال کشور در خدمت شما مشتریان عزیز قرار گرفته است. به امید آنکه با مصرف عسل های طبیعی و خالص مجموعه ما بیش از پیش از میل کردن عسل لذت ببرید.  معطل نکنید! کلیک کنید.

پیشنهاد ویژه برای شما

نظر خود را در رابطه با این مقاله برای ما بنویسید:
نظرات کاربران:
  • sima_81
    بسیار عالی  و  واقعا کمک کننده?
    • چاربیدار بررسی
      خواهش می کنم تشکر از حسن نظر شما
  • rimaa
    Besiar mozo khobiii
    • چاربیدار بررسی
      متشکرم از توجه شما
    • چاربیدار بررسی
      بسیار متشکرم
فهرست